Kanker is niet één ziekte. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker.

Bij kanker is er een ongeremde deling van lichaamscellen. Elke dag worden er talloze cellen afgebroken en nieuwe bijgemaakt. Soms gaat dat niet goed. Per ongeluk, maar ook door allerlei schadelijke invloeden, bijvoorbeeld roken of te veel zonlicht, kunnen er fouten in het DNA onstaan die effect hebben op de celdeling. Meestal kan het lichaam deze schade herstellen of zorgen dat de beschadigde cel opgeruimd wordt. Als het beschermingssysteem echter faalt, dan kan een cel zich ongecontroleerd gaan delen. Er ontstaat dan een gezwel of tumor.

Ongeveer de helft van de mensen met kanker krijgt te maken met gewichtsverlies. Zowel de tumor als de behandeling kan er voor zorgen dat u gewicht verliest. Het effect kan zijn dat uw behandeling minder effectief is of dat u minder snel herstelt van bijvoorbeeld een operatie. Het is dan ook belangrijk om uw gewicht goed in de gaten te houden en gewichtsverlies tijdig tegen te gaan.

Kanker en voeding
Goede voeding is voor iedereen belangrijk, en zeker voor kinderen en volwassenen met kanker. Als gevolg van de ziekte heeft het lichaam behoefte aan extra voedingstoffen, met name aan energie en eiwitten.

Als gevolg van verminderde eetlust, misselijkheid, spanning of bijwerkingen van de behandeling kan het echter zijn dat u niet voldoende voedingstoffen via uw normale voeding binnen krijgt. Aanvullende voeding in de vorm van medische drinkvoeding kan dan uitkomst bieden. Nutricia heeft verschillende dieetvoedingen speciaal geschikt voor patiënten met (risico op ) ziektegerelateerde ondervoeding.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en deze worden geadviseerd door een arts of diëtist en dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist.

Door omstandigheden kan het zijn dat het ook met aanvullende medische drinkvoeding niet lukt om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Dan kan uw arts of diëtist sondevoeding voorschrijven. Voor volwassenen die sondevoeding nodig hebben, heeft Nutricia producten die aan de speciale voedingsbehoefte van kankerpatiënten voldoet.