Borstvoeding is de beste voeding voor kinderen. Baby’s hebben borst- of flesvoeding nodig om goed te kunnen groeien. Maar soms reageert het afweersysteem van een baby abnormaal op koemelkeiwitten in deze voeding. We spreken dan van koemelkallergie.
Klachten die kunnen wijzen op koemelkallergie zijn: huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid, huilen en onrust. De allergische reacties kunnen zeer snel optreden (binnen 30 minuten; bijvoorbeeld ernstige ademhalingsproblemen en braken). Maar allergische reacties kunnen ook later optreden. Voorbeelden van een vertraagde reactie zijn eczeem, buikpijn of diarree. Deze klachten kunnen tot 24 uur na inname van koemelkeiwit optreden.
Baby’s kunnen zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding koemelkallergie ontwikkelen. De eiwitten in flesvoeding zijn meestal afkomstig van koemelk. In borstvoeding kunnen kleine hoeveelheden (koemelk)eiwitten terechtkomen via de voeding van de moeder.
Wanneer u vermoedt dat uw kind allergisch is voor koemelkeiwit, kunt u het beste contact opnemen met uw arts. De arts zal verder onderzoek doen en een behandeling starten.
De symptomen van koemelkallergie kunnen verminderen of helemaal verdwijnen door het koemelkeiwit uit de voeding weg te laten. Maar uw baby heeft wel eiwitten nodig voor zijn groei en ontwikkeling. In de eerste levensjaren is melk de belangrijkste eiwitbron. Als uw kindje een koemelkallergie heeft, moet dus een gelijkwaardig alternatief voor melk worden gezocht.
Krijgt uw kindje borstvoeding? Dan is het verstandig als de moeder geen koemelkeiwit meer binnenkrijgt. Op die manier kunnen de koemelkeiwitten uit haar voeding ook niet via de borstvoeding bij de baby terechtkomen. U kunt begeleiding vragen aan een diëtist hoe u het beste uw voeding kunt aanpassen zodat uw kind toch voldoende eiwit krijgt.
Krijgt uw kindje flesvoeding? Er zijn verschillende alternatieve producten verkrijgbaar. Zo is er voeding waarbij de koemelkeiwitten in kleine stukjes zijn geknipt (dit heet intensief eiwithydrolysaat).
Nemen hiermee de klachten niet voldoende af, of blijft de groei van uw kind achter, dan kan een zuigelingenvoeding zonder koemelkeiwit een oplossing zijn. Een voeding op basis van vrije aminozuren. Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en uw arts of diëtist zal u adviseren welke voeding geschikt is voor uw kind.
Zijn er verschillende soorten koemelkeiwitallergie
Het antwoord is ja. Er zijn inderdaad verschillende soorten koemelkeiwitallergie en we zullen deze in dit artikel ontdekken.
IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie
Bij dit type allergie verschijnen de symptomen na enkele minuten of de eerste uren na de inname van voedsel dat koemelkeiwit bevat. Het immuunsysteem reageert snel op melkeiwitten door IgE-antilichamen te produceren die de symptomen veroorzaken. Deze antilichamen, geproduceerd door immuuncellen, zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van histamine dat een onmiddellijke allergische reactie veroorzaken.
De meest voorkomende symptomen worden veroorzaakt door een aan IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie.
- Huidaandoeningen zoals: netelroos en zwelling van de lippen, de tong of het gezicht, jeukende huiduitslag,
- Gastro-intestinale symptomen zoals: braken en diarree, buikpijn,
- Symptomen gelijkend op hooikoorts zoals: niezen en een verstopte neus een jeukende neus of een loopneus, ademhalingsmoeilijkheden.
In een ernstige vorm kan de IgE-gemedieerde allergische reactie soms zo heftig zijn dat deze levensbedreigend kan zijn : dit wordt anafylaxie genoemd, wat gelukkig nog steeds erg zeldzaam is. Anafylaxie doet zich plosteling voor en beïnvloedt het hele lichaam en vereist onmiddellijke medische zorg.
Niet-IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie
Bij dit tweede type allergie voor koemelkeiwitten verschijnen de symptomen gewoonlijk enkele uren of zelfs dagen na inname van voedsel dat koemelkeiwit bevat.
De symptomen van non-IgE-gemedieerde allergie zijn soms erg vergelijkbaar met die waargenomen in het geval van IgE-gemedieerde allergie. Ze kunnen echter ook veel minder voor de hand liggen en moeilijker te diagnosticeren zijn. De symptomen die kunnen gevonden worden in geval van allergie voor niet-IgE-gemedieerde koemelkeiwitten zijn :
- Symptomen gelijkend op kolieken
- Huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk
- Reflux
- Gastro-intestinale symptomen zoals ongewone stoelgang, maagklachten en constipatie
Gemengde allergische reactie
Het komt ook voor dat sommige baby's zowel niet-IgE-gemedieerde als IgE-gemedieerde symptomen hebben: dit wordt een gemengde allergische reactie genoemd.
De eerste symptomen verschijnen dan snel na het eten of drinken van een product dat koemelkeiwitten bevat. En dan kunnen andere symptomen optreden in de uren of dagen na de inname. Neem contact op met uw arts (kinderarts) als u denkt dat uw kind koemelkeiwitallergie heeft. Uw arts zal zijn best doen om u te helpen en, indien nodig, doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinderarts.