Wat is sondevoeding?
Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een flexibel slangetje – de sonde – rechtstreeks in de maag of darm wordt toegediend. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, water en meestal ook vezels.
Sondevoeding is bedoeld om de normale dagelijkse voeding geheel te vervangen, maar in sommige gevallen wordt het als aanvulling naast uw normale voeding geadviseerd.
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk om het voorschrift wat u heeft gekregen nauwkeurig op te volgen.

Waarom sondevoeding?
U krijgt sondevoeding als u door bijvoorbeeld ziekte, een operatie, medicijnen of een behandeling niet of onvoldoende kunt eten. Door het gebruik van sondevoeding bent u in de meeste gevallen verzekerd dat u voldoende voeding binnen krijgt. Een goede voedingstoestand draagt bij aan uw conditie en weerstand maar ook aan het herstel na een behandeling.

Uw arts of diëtist bepaalt welke sondevoeding, hoeveel en hoelang u sondevoeding moet gebruiken. Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.

Bij het starten van de sondevoeding kan het zijn dat uw maagdarmkanaal daar even aan moet wennen. Eventuele klachten zijn meestal van voorbijgaande aard. Bij het veranderen van het soort/type sondevoeding moet u daar ook weer aan wennen.

Stop of wijzig het gebruik van sondevoeding nooit zelfstandig. Als u eenmaal gewend bent aan uw sondevoeding, dan is het verstandig om deze voeding, zolang u niet voldoende zelf kunt eten, ook in de thuissituatie en/of bij ontslag vanuit het ziekenhuis voort te zetten. Indien uw medische toestand het toelaat is het mogelijk om ook normale orale voeding te gaan gebruiken.

Neem altijd contact op met uw diëtist en/of behandelend arts bij een verandering.

Nutrison en Flocare
Nutricia heeft onder de naam Nutrison verschillende sondevoedingen voor volwassenen (vanaf 12 jaar). Omdat de voedingsbehoefte per gebruiker verschilt, is er een breed assortiment sondevoeding beschikbaar.

Flocare is de naam voor alle materialen die nodig zijn om Nutrison sondevoeding betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk toe te dienen. Overleg met uw arts of diëtist wat voor u de meest passende vorm is om sondevoeding te gebruiken. Hierdoor kunt u sondevoeding zo goed mogelijk in uw dagelijkse leven inpassen.

Alles wat u moet weten over sondevoeding vindt u op onze website Sondevoedingthuis. Hier vindt u informatie over uw sondevoeding, onderhoudsinstructies voor uw sonde en uitleg over mogelijke complicaties.