Bij diabetes kan uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet goed regelen. Daarom is het belangrijk dat u let op wat u eet.

In uw bloed zit suiker. Dit noemen we ook wel glucose. U hebt deze glucose hard nodig, want de cellen in uw lichaam gebruiken glucose voor hun energie. Het hormoon insuline zorgt er o.a. voor dat glucose wordt opgenomen in de cellen.

Als u diabetes (suikerziekte) hebt, kan uw lichaam de bloedglucosespiegel (bloedsuikerspiegel) in uw bloed niet goed regelen. Dat komt doordat u een tekort heeft aan het hormoon insuline of doordat uw lichaam niet goed reageert op insuline. Uw bloedsuikerspiegel gaat dan omhoog en dat kan schadelijk zijn voor uw lichaam.

Ons lichaam haalt glucose uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, maar ook in groenten, melk en -producten, brood, aardappelen, noten, etc. Als u diabetespatiënt bent, is het belangrijk dat u goed oplet wat u eet. Wat u eet en drinkt, dient goed afgestemd te zijn op uw bloedwaarden en medicatie. Het betekent niet, dat u geen suiker mag eten. 

Typen diabetes
Er zijn twee typen diabetes. Bij type 1 diabetes (insuline afhankelijke diabetes) breekt het lichaam de cellen af die zorgen voor de aanmaak van het hormoon insuline. Type 1 diabetes kan op iedere leeftijd ontstaan, maar ontstaat meestal op kinderleeftijd. Mensen met type 1 diabetes krijgen altijd insuline toegediend om de bloedglucosespiegel te regelen.

Bij type 2 diabetes (niet insuline afhankelijke diabetes)  is er te weinig insuline in het lichaam aanwezig of is het lichaam er ongevoelig voor geworden. Type 2 diabetes ontstaat meestal op latere leeftijd, voornamelijk bij mensen met (zwaar) overgewicht. Een goed gewicht en voldoende beweging is bij diabetes type 2 heel belangrijk. Het is niet altijd nodig om extra insuline toe te dienen.

Diabetes en voeding

Wanneer u een bijkomende ziekte heeft, geopereerd moet worden of een slechte eetlust heeft, dan kan het echter lastig zijn om voldoende te blijven eten, terwijl voldoende en gezonde voeding juist dan extra belangrijk is. Als u via uw gewone voeding niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kunt u onbedoeld gaan afvallen. Dat is niet wenselijk, want dit betekent o.a. dat u spierweefsel verliest.

In dat geval kan uw apotheker, arts of diëtist u helpen om uw voeding goed af te stemmen op uw situatie. Wanneer dat met de normale voeding niet lukt, dan kan een medische drinkvoeding geadviseerd worden. Hiermee kunnen mogelijke tekorten aangevuld worden.

Nutricia heeft een speciale drinkvoeding voor patiënten met diabetes. Deze drinkvoeding moet onder medisch toezicht gebruikt worden.