Short Bowel Syndroom is een niet-allergische toestand waarbij meer dan 50% van de dunne darm is weggehaald. Voedingen op basis van aminozuren kunnen gunstig zijn om een stabiel voedingspatroon te behouden en om de darmen te helpen te herstellen na operatie.
SBS komt voor wanneer een significant deel van de dunne darm wordt weggehaald. De dunne darm is een belangrijk deel van het spijsverteringsproces. Het absorbeert ongeveer 90% van de voedingsstoffen en vloeistoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Door het verlies van een gedeelte van de dunne darm vermindert het absorptiegebied van essentiële voedingsstoffen en vloeistoffen. Zuigelingen en kinderen reageren daar verschillend op en dat hangt met name af van de hoeveelheid dunne darm die is weggehaald. Kinderen met SBS kunnen voeding op basis van aminozuren voorgeschreven krijgen door de arts of diëtist in het ziekenhuis. 

De voedingstherapie voor SBS is gericht op het bereiken van twee dingen:

  1. De darmen helpen te herstellen na de operatie:
    de darm zal zich in de loop van de tijd aanpassen, waardoor het vermogen om voedingsstoffen te absorberen en voeding normaal te verteren zal worden vergroot.
  2. Voedingskundige stabiliteit behouden:
    de darm heeft hulp nodig om voedingsstoffen te absorberen, zeker tijdens de aanpassingsperiode. Volledige voedingen op basis van aminozuren zijn lichter verteerbaar en voorzien in alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van het kind.