COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease'. Dit is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. De belangrijkste klachten van COPD zijn kortademigheid en een verminderde conditie. Bovendien is er een grotere kans op longinfecties.

Roken verhoogt de kans op COPD. Ook erfelijke eigenschappen en luchtverontreiniging lijken een rol te spelen. Als u COPD heeft, kunt u regelmatig last hebben van kortademigheid en dat kan tot gevolg hebben dat u minder eet. Het kan zijn dat u zelfs te weinig eet. 

Daarnaast heeft uw lichaam vaak meer energie en andere voedingsstoffen nodig dan gezonde personen. Dit komt omdat uw spieren minder efficiënt werken en het ademhalen meer moeite kost dan bij gezonde mensen. Als uw behoefte aan voedingsstoffen hoger is dan u via uw voeding binnenkrijgt, ontstaat er een tekort. We spreken dan van ondervoeding.

COPD en voeding
Ondervoeding bij COPD kan leiden tot problemen, zoals een vermindering van uw spiermassa. Daardoor kunt u minder gemakkelijk bewegen en kan uw conditie achteruit gaan. Het is daarom niet alleen belangrijk om voldoende en gezond te eten, maar ook om voldoende te bewegen.

Uw arts of diëtist kan u hier advies over geven en eventueel een voeding voor medisch gebruik adviseren.