Ernstige brandwonden, verwondingen (bijvoorbeeld door verkeersongelukken), snijwonden en infecties lijken op het eerste gezicht heel verschillend. Maar ze hebben allemaal vergelijkbare gevolgen. Ze ontregelen namelijk de stofwisseling van uw lichaam.

De eerste twee dagen na het letsel is het lichaam in ‘shock’. In die periode werkt de stofwisseling (ook wel verbranding genoemd) minder hard. Na deze periode gaat de stofwisseling juist extra hard werken. Het lichaam doet er namelijk alles aan om voldoende energie te leveren voor het herstel. Daarbij wordt ook het eiwit uit de spieren in energie omgezet. Dat kan zorgen voor sterk verlies van spierweefsel en minder goed functioneren van belangrijke organen. Het gebruik van eiwitrijke voeding is daarom heel belangrijk in deze periode.

Wanneer na verloop van tijd de stofwisseling weer normaal is, is het belangrijk dat het lichaam verder kan herstellen. Hiervoor is het belangrijk dat de energievoorraden en ook de eiwitvoorraden weer worden aangevuld.

De rol van voeding
Voeding speelt een belangrijke rol in de periode waarin uw lichaam de energievoorraden afbreekt, maar ook als uw lichaam de energievoorraden weer opbouwt. In beide gevallen heeft u voeding met extra eiwit nodig. En tijdens uw herstel vult u de eiwitvoorraad weer aan.

Vaak kunnen mensen met ernstige brandwonden, (snij)wonden en infecties niet zelf alle benodigde voeding eten. Bijvoorbeeld doordat ze buiten bewustzijn zijn of doordat door de verwonding eten moeilijk gaat. Zij krijgen dan voeding door een sonde.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en deze voedingen worden door een arts of diëtist geadviseerd. Voeding voor medisch gebruik dient onder medisch toezicht gebruikt te worden.

 

Meer informatie over sondevoeding, kunt u op onze website www.sondevoedingthuis.be vinden.