Goede voeding - Belangrijk voor behoud van goede gezondheid
Wat uw leeftijd ook is, gezond en gevarieerd eten is van essentieel belang voor het behoud van een goede gezondheid.
Als u vragen heeft over zwangerschap, borstvoeding of Nutrilon en Olvarit. Wij zijn bereikbaar van maandag t.e.m. donderdag van 8:30 tot 17:00u, op vrijdag van 8:30 tot 16:00u.
Voor persoonlijk advies over medische voeding kunt u gratis contact opnemen met de diëtisten van Nutricia. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30 tot 17:00 uur, op vrijdag van 8:30 tot 16:00 uur.
Beste Nutricia Academy gebruiker,
Om de veiligheid van persoonlijke gegevens te blijven garanderen, hebben we ons inlogsysteem op ons platform voor zorgprofessionals verbeterd. Om in te loggen, moet u daarom uw wachtwoord vernieuwen.
Klik hieronder op "Wachtwoord vergeten" klikken om dit te doen. U hoeft dit slechts één keer te doen om daarmee de beveiliging van uw account te verbeteren.
Bedankt voor uw tijd en veel plezier op ons platform!
Wat uw leeftijd ook is, gezond en gevarieerd eten is van essentieel belang voor het behoud van een goede gezondheid.
Eten en drinken is belangrijk voor de mens. Het is essentieel voor het behoud van de gezondheid en heeft daarnaast ook een belangrijke sociale en genotsfunctie. Om optimaal te kunnen functioneren heeft het lichaam voldoende voedingsstoffen nodig.
Een uitgebalanceerd voedingspatroon levert brandstof voor uw lichaam en geeft u energie voor uw alledaagse activiteiten. Deze brandstof is afkomstig uit voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten. Eiwitten kunnen ook energie leveren, maar worden vooral gebruikt als bouwstof in plaats van brandstof. Bouwstoffen, zoals eiwitten maar ook water, vitaminen en mineralen, zijn belangrijk voor groei, ontwikkeling en onderhoud van uw lichaam.
Door te eten volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek (Bron: Hoge Gezondheidsraad) krijgt u alle goede stoffen binnen die u nodig heeft, zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en spoorelementen. Wanneer u gezond en gevarieerd eet en daarnaast voldoende slaapt en beweegt, zorgt u voor een optimale weerstand.
De voedingsdriehoek bestaat uit de volgende voedingscategorieën :
(*) Rood vlees : rund-, varkens-, kalfs-, schaap- , lams- en paardenvlees
(**) Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten, sojascheuten
(***) 250 ml volle melk komt overeen met 2 porties yoghurt van 125 g, 100 g verse kaas of 30-40 g harde kaas
Als u een gezondheidsaandoening heeft of aan het herstellen bent van een ziekte of letsel is uw voedingsbehoefte mogelijk anders. Uw lichaam kan dan meer behoefte hebben aan voedingsstoffen en/of het vermogen om voedingsstoffen op te nemen kan veranderd zijn. Volg het advies van uw diëtist of arts als u een speciaal dieet moet volgen en aarzel niet om contact met hen op te nemen als u vragen heeft over uw dieet.
Wanneer u niet in staat bent om voldoende te eten en te drinken, bestaat het risico dat u voedingstekorten oploopt. Als u zich zorgen maakt over uzelf of een naaste, overleg dan met uw huisarts of neem contact op met een diëtist.
Wanneer u méér eet dan u verbruikt, dan slaat het lichaam niet gebruikte energie om in vet, en neemt uw gewicht toe. Regelmatig wegen is een eenvoudige manier om uw gewicht in de gaten te houden.
Genieten van uw eten is een belangrijk onderdeel van gezond eten, maar soms lukt het niet om via uw gewone voeding de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan komen omdat het eten u minder lekker smaakt, uw eetlust verminderd is of u moeite heeft met kauwen. Wij adviseren u dit te bespreken met uw huisarts, diëtist of wijkverpleegkundige.
U zult niet vaak direct de gevolgen van minder eten merken, maar het is belangrijk om hierbij stil te staan. Soms kunt u met een aantal adviezen de maaltijden op een simpele manier energie- en eiwitrijker maken:
Door uw maaltijden zorgvuldig te plannen, kunt u optimaal gebruik maken van het eten dat u in huis hebt. In de huidige situatie kunnen restjes van het avondmaal van gisteren praktisch zijn en vandaag nog een heerlijk middagmaal opleveren!
Zodra de restjes zijn afgekoeld (binnen 2 uur), kunnen ze in de koelkast of vriezer worden bewaard in een schone kom of schoon bakje. Als restjes in de koelkast worden bewaard, moeten ze binnen 2 dagen worden opgegeten.