Onderwerpen in dit artikel:

Een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van voeding leidde in 1896 tot de oprichting van Nutricia. De Duitse professor Alexander Backhaus ontmoette dr. Johannes van der Hagen – een Nederlandse arts en inspecteur van de volksgezondheid – op een medische conferentie in Berlijn. Sindsdien hebben de voedingsoplossingen van Nutricia het leven van miljoenen mensen wereldwijd veranderd.


Aan het einde van de 19e eeuw werd erkend dat slechte voeding een van de belangrijkste oorzaken van zuigelingensterfte was. Moeders die geen borstvoeding konden geven, namen vaak hun toevlucht tot dierenmelk. Ze wisten niet dat dit niet geschikt was voor het voeden van baby’s en bovendien een drager van ziektes kon zijn. Professor Backhaus bestudeerde de samenstelling van moedermelk in zijn laboratorium en bedacht een formule voor het voeden van baby’s die lichter verteerbaar was dan koemelk.

Nutricia is geboren

Dr. Johannes van der Hagen en zijn broer Martinus verkregen de exclusieve rechten van professor Backhaus om de formule in 1896 op grotere schaal te gaan produceren, in de Nederlandse stad die nu Zoetermeer heet. De broers noemden hun bedrijf Nutricia, naar het laboratorium van prof. Backhaus, de Nutricia Zentrale. De naam komt het Latijnse woord ‘nutrire’, dat ‘voeden’ betekent. Nutricia was altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen in de voedingswetenschap en was daardoor in de jaren erna een van de eerste pioniers op het gebied van medische voeding.

De toewijding aan baanbrekende voedingsinnovaties die voldoen aan de behoeften van patiënten blijft ons iedere dag inspireren. Wij geloven dat medische voeding een invloed heeft op de gezondheidsresultaten van mensen tijdens hun behandeling en het herstel. We zullen ons blijven inzetten voor deze kracht, nu en in de toekomst.
Ellen Struif, Global Director van Nutricia

Een positieve invloed op het leven van miljoenen mensen wereldwijd

De voedingsoplossingen van Nutricia zijn er voor patiënten vanaf hun eerste levensjaren tot op hoge leeftijd. Samen met partners over de hele wereld blijft Nutricia baanbrekende voedingsoplossingen ontwikkelen. Klik op een van onze verschillende expertisegebieden via de onderstaande link en kom meer te weten over de impact die we hebben op de levens van onze patiënten tijdens de behandeling en op weg naar herstel.

Nutricia vandaag

Nutricia werkt al lange tijd samen met de gezondheidszorg om ervoor te zorgen dat voeding een integraal deel van de patiëntenzorg uitmaakt. Onlangs heeft Nutricia het NutriCOVer-programma opgezet om onafhankelijk klinisch onderzoek en de ontwikkeling van voedingsadviezen voor het herstel van COVID-19-patiënten te ondersteunen. Dit programma heeft een miljoen euro uitgetrokken voor de ondersteuning van door onderzoekers geleide studies naar de voedingsbehoeften en de behandeling van ondervoeding tijdens het herstel van een ernstige infectie met COVID-19.

Nutricia blijft zich met innovatieve medische voeding ervoor inzetten dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot levensveranderende en levensreddende gezondheidsresultaten.