Onderwerpen in dit artikel:

Moeders die geen borstvoeding (meer) konden geven, maakten aan het einde van de 19e eeuw nog gebruik van een voedster of min. Ze huurden andere moeders in om ook hun kind de borst te geven. Als een voedster (of min) te duur was of niet mogelijk, kreeg een baby gewone koemelk, al dan niet verdund met water. Koemelk wijkt qua samenstelling echter erg sterk af van moedermelk en werd bovendien in die tijd nog niet gepasteuriseerd. Mede hierdoor stierf in die tijd 1 op de 5 baby's voor het eerste levensjaar. 


Onze lange historie

in 1894 slaagde professor Alexander Backhaus uit Duitsland er in om in zijn laboratorium een voeding te ontwikkelen met een samenstelling die wel geschikt was voor baby's. Dit betekende dat pasgeboren baby's die geen borstvoeding kregen, toch goed gevoed konden worden.

Backhaus sprak over zijn uitvinding op een internationaal congres in Berlijn in 1896. In het publiek zat dr. Johannes van der Hagen. Hij was arts en inspecteur van de Nederlandse Volksgezondheid. Hij zag samen met zijn broer Martinus van der Hagen, een ondernemer en eigenaar van een margarine- en zuivelfabriek, een nieuwe toekomst voor de zuivelfabriek.
Johannes en Martinus zochten contact met professor Backhaus en hij verleende aan de broers de rechten om de eerste flesvoeding te produceren. In 1901 kreeg het bedrijf de naam Nutricia. Het werd al snel populair als "De min van Nederland".
Voortbordurend op dit succes ontwikkelde en ontwikkelt Nutricia tot op heden babyvoeding en medische voedingen voor mensen van jong tot oud. Voeding op maat voor mensen die om de een of andere reden een aangepaste voeding nodig hebben.

1896 eerste patent op flesvoeding

Professor Backhaus' patent voor 's werelds eerste flesvoeding werd ingediend in juli 1896.

1901 oprichting Nutricia

De naam Nutricia is afkomstig van de naam van het laboratorium van professor Backhuis: 'Die Nutricia Zentrale'. Het woord Nutricia is afgeleid van het Latijnse woord voor voeden: 'nutrire'
Door de expertise van professor Backhaus kon het bedrijf snel vertrouwen opbouwen. Nutricia ondersteunde moeders en hun kinderen.

1902 Cultuur van zorg en service

Van der Hagen wilde de voeding van Nutricia dichter bij de mensen brengen. Hij opende daarom winkels in grote steden en provinciesteden.
Ook voor kleinere gemeenten werden partners gezocht. Al deze partners kregen zorgvuldige begeleiding bij het leiden van hun bedrijf.

1906 Nutricia gaat meer leveren

Door de unieke combinatie van medische knowhow en kennis over zuivel ging Nutricia zich ook bezighouden met andere innovaties. Zo ontwikkelde men een "suikervrije"(lactosearme) melk voor diabetespatiënten en het eerste voedingsproduct voor mensen met struma (een schildklieraandoening, vaak door tekort aan jodium in de voeding). Dit waren de eerste medische voedingsproducten op de Nederlandse markt.

1924 Overname zuivelfabriek in Cuijk

Door het succes en de vraag naar gespecialiseerde voedingsproducten verhuisde Nutricia haar belangrijkste (poeder)productiefaciliteiten. De Zuivelfabriek NV in Cuijk werd overgenomen. Daardoor ontstond ruimte voor de nieuwste productietechnologie. Bijna 100 jaar blijft deze fabriek voor Nutricia gespecialiseerde producten voor zuigelingen en jonge kinderen met speciale voedingsbehoeften produceren.

1946 Eigen onderzoekscentrum bij Nutricia

Steeds duidelijker werd dat wetenschappelijk onderzoek een belangrijke basis is voor voeding. Nutricia richt daarom het eerste onderzoeksteam op met laboratoria voor babyvoeding. Het onderzoekscentrum kwam in Zoetermeer

1950 Kennis delen

De kennis van Nutricia over gespecialiseerde voeding is logischerwijs in de loop van de jaren enorm toegenomen. Er is op dat moment een schat aan informatie over het belang van specifieke voeding bij (zieke) kinderen. Deze kennis wilde Nutricia graag delen.

Daarom werd er in 1950 een team van Nutricia-diëtisten geïntroduceerd. Zij reisden - met alle kennis over het laatste onderzoek - door heel Nederland en naar andere landen om medewerkers in de gezondheidszorg te informeren over de rol van speciale voeding.

1956 Medische voeding

Eerste voeding voor patiënten met fenylketonurie (PKU)

1970 Eerste kant-en-klare sondevoeding

Nutricia produceert eerste kant-en-klare sondevoeding op basis van groenten. 

1986 Nutricia Consumentenservice

Nutricia start een telefonische servicelijn waar ouders terecht kunnen met vragen over voeding voor kinderen en zwangeren. Bij deze servicelijn werken onder andere gekwalificeerde diëtisten.

1989 Nutricia Medische voedingsservice

Ook voor vragen over medische voedingen wordt een servicelijn gestart - De Enterale Voedingslijn

Deze gratis Nutricia Kindervoeding Service & Nutricia Medische Voedingsservice is bereikbaar via telefoon, chat en mail voor het beantwoorden van vragen.

1995 Eerste prototype darmsimulatiemodel

Onze wetenschappers zijn altijd op zoek naar manieren om beter te begrijpen hoe de voedingsstoffen, die via de voeding het lichaam binnenkomen, door het lichaam worden verteerd.
Om de spijsvertering zo goed mogelijk te begrijpen, is er een model ontwikkeld dat een darm nabootst. Dit werd ontwikkeld samen met academische en wetenschappelijke partners. Dit model was een doorbraak in de voedingswetenschappen en het eerste in zijn soort.

2007 Danone neemt Nutricia over

2007 was een belangrijk jaar voor Nutricia: het werd onderdeel van Danone. Danone werd hierdoor een wereldleider in gezondheid en voeding in alle levensfasen. Nutricia versterkte de missie van Danone om zoveel mogelijk mensen in hun gezondheid te ondersteunen door middel van voeding.

2013 Opening van het Nutricia Research Center in Utrecht

Dit 'state of the art' centrum is het middelpunt van wetenschappelijk onderzoek naar de impact van voeding gedurende het hele leven. Wereldwijd werken vele universiteiten en ziekenhuizen samen met de wetenschappers van Nutricia Research.

2019 Nieuwe duurzame Nutricia fabriek

Danone opent een nieuwe duurzame Nutricia-fabriek in Cuijk (Haps), om te voldoen aan de groeiende, wereldwijde vraag naar gespecialiseerde kindervoeding. De nieuwe Nutricia-fabriek is een ultramodern, duurzaam gebouw zonder afval, aangedreven door 100% herbruikbare elektriciteit. De investering van € 240 miljoen behoort tot de grootste van Danone in Europa in de afgelopen tien jaar.