Alles weten over Medische Voeding 

Veel mensen zijn zich niet bewust van de belangrijke rol die medische voeding kan spelen wanneer hun gezondheid op de proef wordt gesteld. Dit artikel legt meer in detail uit wat medische voeding juist  is en wat de gunstige effecten zijn op belangrijke momenten in het leven, tijdens de dieetbehandeling en op weg naar herstel.

Gezond eten van jongs af aan

Onderzoek toont de positieve invloed aan van de juiste voeding op onze gezondheid, zodat we ten volle kunnen leven. Optimale groei en ontwikkeling tijdens de kindertijd zijn essentieel voor gezondheid en welzijn op de lange termijn.

Het aannemen van goede voedingsgewoonten op jonge leeftijd kan op de lange termijn voordelen opleveren. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Een gezonde voeding helpt bij het voorkomen van obesitas bij jonge kinderen.
  • Het bevordert een gezonde levensstijl op de lange termijn.
  • Voedzaam voedsel ondersteunt de groei en ontwikkeling van jonge kinderen.
  • Versterking van het immuunsysteem
  • De hersenfunctie en het leervermogen bevorderen.

Een evenwichtige voeding levert dagelijks alle essentiële voedingsstoffen die onze gezondheid en ons welzijn bevorderen. Om ons gezond, strek en actief te houden breekt onze spijsverteringsstelsel het voedsel dat we innemen af in voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen.

Soms loopt dat voor verschillende redenen niet zo goed en kunnen we onze dagelijkse voedingsbehoeften niet voldoen. 

Wat is medische voeding?

Medische voeding, ook wel klinische voeding, medisch dieet of voeding voor medisch gebruik genoemd, is een effectieve manier om voedingstekorten te verhelpen, wanneer patiënten niet in staat zijn om met normale voeding aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen.

Voedingsscreening en groeimonitoring zijn belangrijke hulpmiddelen om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en ervoor te zorgen dat, indien nodig een juiste voedingstherapie wordt gegeven (1).

Medische voeding verschilt van andere soorten gewone voeding. Medische voeding wordt ontwikkeld op basis van wetenschappelijk en klinisch bewijs, vaak in nauwe samenwerking met wetenschappers en professionals uit de gezondheidszorg. Ze zijn gebaseerd op medische en wetenschappelijke gegevens die rekening houden met nationale en internationale regelgeving.

Medische voeding wordt gebruikt op aanbeveling en onder toezicht van een gezondheidsdeskundige. Naast medicatie, chirurgie en/of dieet en levensstijl is medische voeding vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling. Medische voeding kan een korte- of lange termijn oplossing zijn, gekoppeld aan individuele voedingsbehoeften. De producten kunnen onder medisch toezicht thuis worden geconsumeerd en in zorginstellingen: ziekenhuizen, bejaardentehuizen en klinieken. 

Oorzaken voor medische voeding

De belangrijkste oorzaken zijn ziekte, onvermogen om te eten of te slikken na een medisch probleem of operatie, verlies van eetlust, allergie of onvermogen om een essentiële voedingsstof te verdragen of te metaboliseren. Ook als mensen ouder worden, kan medische voeding hen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.(8,9)

Onze voedingsbehoeften veranderen voortdurend en soms kan het moeilijk worden om voldoende voedingsstoffen op te nemen via gewone voeding alleen. Op deze kritieke momenten kunnen artsen, diëtisten of andere gezondheidsprofessionals medische voeding voorschrijven of aanbevelen.

Ziekte of ondervoeding kunnen leiden tot een verminderde voedselinname en/of een verhoogde voedingsbehoefte(2). Een ziekte kan dus leiden tot ondervoeding. Ondervoeding als gevolg van een ziekte kan leiden tot gewichtsverlies en vooral verlies van spiermassa, een vermindering van de fysieke functie (bijvoorbeeld lichaamskracht en loopsnelheid) (3,4) en een vermindering van de levenskwaliteit (5). Een voorbeeld is kanker, dat in elke levensfase kan optreden. Het is waarschijnlijk dat een kankerpatiënt op een bepaald moment tijdens zijn ziekte te maken krijgt met ongewenst gewichtsverlies.(6)

Medische voeding kan voor verchillende reden gebruikt worden, met name als gevolg van:

  • Ziekte (bv. epilepsie, kanker).
  • Een genetische stofwisselingsstoornis of allergie waarbij een essentiële voedingsstof niet wordt verdragen of gemetaboliseerd (bv. koemelkallergie of PKU, een erfelijke stofwisselingsstoornis)
  • Een onvermogen om te eten of te slikken (dysfagie of bv. patiënten op intensieve zorgen)
  • Aandoeningen die samenhangen met het ouder worden, zoals gewichtsverlies, afnemende spiermassa ("sarcopenie") en kwetsbaarheid (verminderde lichaamskracht).

Daarbij is medische voeding ook van toepassing op een groot aantal therapeutische gebieden. 

Als je onlangs gediagnosticeerd bent of wil weten of medische voeding geschikt zou kunnen zijn voor jou of iemand in je omgeving, overleg het met je arts, diëtist, verpleegkundige of apotheker.

Soorten medische voeding

Medische voeding is verkrijgbaar in vershillende vormen:

  • Orale voedingssupplementen (ONS);
  • Enterale voeding of sondevoeding (voor toediening rechtstreeks in het maagdarmkanaal);
  • Parenterale voeding (voor intraveneus gebruik).

 


Referenties 

1.       Moreno Villares JM. Hôpital Nutr. 12 juillet 2016 ; 33 (Suppl. 4) : 337.

2.       Stratton RJ et coll. Wallingford : Éditions CABI ; 2003.

3.       Industrie de la nutrition médicale : www. Medicalnutritionindustry.com

4.       Abellan van Kan, GJ Nutr Health Aging, 2009;13(8):708-12.

5.       Elia M et Russell C. Redditch, BAPEN. 2009

6.       Marin Caro MM, Laviano A, Pichard C. Intervention nutritionnelle et qualité de vie chez les patients adultes en oncologie. ClinNutr. 2007;26(3):289-301

7.       Martin L, et coll. J Clin Oncol, 2015 : 33(1) :90-9.

8.       Verlaan S et coll., Nutrition Clinique 2015 ; : 1-8.

9.       Ter Borg S et coll. JAMDA, 2016;17:393e401.

10.    Spotten et coll. Ann Oncol, 2017 ; 28 : 969-84.

11.    Brisbois et al. J Pain Symptom Man, 2011;41(4): 673-83.

12.    Martino R, et al. Stroke 2005;36 2756-634, avril 2011, 673-683.