Gut and immune health: The safety and added value of pre-and synbiotics in the nutrition of allergic infants
Verslag interactieve webinar
Wat is rol van pre- en synbiotica in flesvoeding van kinderen met een koemelkallergie? Deze vraag staat centraal in het interactieve webinar “Gut and Immune Health”, dat op 24 juni 2020 live via Nutricia Campus te volgen was. Moderator: Dr Rosan Meyer.

‘Het immuunsysteem reageert heel zwart-wit’, zegt prof. Udo Herz uit Duitsland terwijl hij uitlegt wat een koemelkallergie is. Herz is Global Industry, Medical and Science Director Specialized Nutrition bij Danone Nutricia en verbonden aan de universiteit van Marburg.
‘Het immuunsysteem kent maar 2 manieren: wel of niet reageren. Een beetje reageren bestaat niet.’
Grote verschillen in flesvoedingen
‘Het principe van de dieetbehandeling van allergieën is gebaseerd op het compleet vermijden van blootstelling aan het allergeen’, aldus Herz. ‘Alle flesvoedingen voor zuigelingen met koemelkallergie zijn dus ook zodanig samengesteld dat ze vrij zijn van het allergeen koemelkeiwit. Maar als je alle die voedingen naast elkaar zet, zijn er wel grote verschillen’ (figuur 1).

Herz noemt het opvallend dat zo weinig van de merken pre- en probiotica bevatten. ‘Het is steeds duidelijker dat pre- en probiotica een rol spelen bij de ontwikkeling van gunstige en diverse darmmicrobiota. Juist die darmmicrobiota blijken belangrijk bij het ontstaan en het beloop van koemelkallergie. Een grotere diversiteit van de darmmicrobiota is geassocieerd met gunstiger beloop van een koemelkallergie op de langere termijn. Een dysbiose - een onbalans in de darmmicrobiota - is een oorzaak van het probleem, maar daarin lijkt dus ook de oplossing te zitten. Als we die kunnen verhelpen, worden de resultaten beter.’
Synbiotica
Uitgebreid staat Herz stil bij wat pre- en probiotica zijn en hoe die samen synbiotica vormen. Een veel onderzochte combinatie van prebiotica en probiotica, waar veel kennis over bestaat, is de vezelmix GOS:lcFOS 9:1 of FOS:lcFOS 9:1 en Bifidobacterium breve M-16V. Deze synbiotica zijn in vele klinische studies onderzocht en veilig bevonden. Herz: ‘De veiligheid is natuurlijk een belangrijk issue. Kinderen met een koemelkallergie hebben een andere permeabiliteit van de darm en dus moet je er zeker van zijn dat de toevoeging veilig is.’ Behalve veiligheidsstudies bespreekt Herz ook effectiviteitsstudies: ‘Deze studies laten zien dat de synbiotica in staat zijn de balans in de darm te herstellen bij kinderen met koemelkallergie, zodanig dat deze meer in overeenstemming is met de darmmicrobiota van gezonde borstgevoede baby’s. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat er sprake is van minder infecties, minder gastro-intestinale klachten, minder huidproblemen en minder astma op latere leeftijd’ (figuur 2).

Q&A over pre-, pro- en synbiotica
In het 2e deel van de webinar interviewt prof. Herz een expert op het gebied van alle soorten biotica: prof. Seppo Salminen, voorzitter van de International Society of Probiotics and prebiotics. Veel vragen over pre-, pro- en synbiotica komen aan bod. Zo geeft Salminen in een handig overzicht een duidelijke uitleg over de verschillende onderdelen van de “bioticafamilie” (figuur 3).

Volgens Salminen is het erg belangrijk dat op jonge leeftijd de kolonisatie van de darm zo optimaal mogelijk is. ‘Een gezonde darmmicrobiota die divers is en aan het begin van het leven veel bifidobacteriën bevat, beschermt tegen ziektes bij jonge kinderen maar ook later in het leven. De ontwikkeling in de eerste jaren van het leven legt de basis voor de gezondheid later.’ Dat is volgens hem waarschijnlijk ook de reden dat moedermelk zoveel verschillende biotica-componenten bevat. Moedermelk bevat zowel pre- als pro- en postbiotica.
Officiƫle richtlijnen
Op de vraag van Herz waarom er nog steeds geen officiële aanbeveling is voor het toepassen van synbiotica in zuigelingenvoeding antwoordt Salminen: ‘Wetenschap is nu eenmaal sneller dan aanbevelingen. Dat heeft tijd nodig. Ondertussen zijn er wel toonaangevende internationale organisaties op het gebied van kindergeneeskunde, darmgezondheid en allergieën die position papers of richtlijnen hebben opgesteld waarin het toepassen van synbiotica in zuigelingenvoeding aangeraden wordt. Ik verwacht dan ook dat dit in de toekomst een enorme vlucht gaat nemen.’
Het complete
webinar is hier terug te kijken. Herz en Salminen beantwoorden beiden aan het einde van het live webinar ook nog vele vragen van deelnemers.